Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από τη στιγμή που το διαδίκτυο κατέστησε δυνατή τη σύνδεση ανάμεσα σε όλους τους υπολογιστές του πλανήτη, οι ειδικοί της πληροφορικής το εκμεταλλεύτηκαν και ανακάλυψαν το «ηλεκτρονικό ταχυδρομείο», το οποίο επιτρέπει την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων και μικρών σχετικά αρχείων, με άμεσο τρόπο.
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, απλή «μεταφορά» της ιδέας του κλασικού ταχυδρομείου, επιτρέπει να στείλει κάποιος/α μήνυμα σε κάθε άτομο που διαθέτει μια διεύθυνση στο διαδίκτυο. Ο/η παραλήπτης ανοίγει το «γραμματοκιβώτιό» του για να μάθει ποια μηνύματα του/της έχουν σταλεί και απαντά με τον ίδιο τρόπο. Ο χρόνος της μετάδοσης του μηνύματος είναι πολύ γρήγορος και δεν εξαρτάται από την απόσταση. Αν απλά θεωρήσουμε ότι οι αλληλογραφούντες/σες διαβάζουν τα μηνύματά τους συχνά, είναι τότε σε θέση να ανταλλάξουν σημαντικό αριθμό μηνυμάτων κατά την ίδια ημέρα, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο.
Όπως και το κλασικό ταχυδρομείο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι «ασύγχρονο», δηλαδή ο/η παραλήπτης δεν είναι ανάγκη να βρίσκεται σε σύνδεση με το δίκτυο τη στιγμή που ο/η αποστολέας στέλνει τα μηνύματά του/της. Αυτό, καθώς και το γεγονός ότι έχουμε επικοινωνία μέσω γραπτών κειμένων, το διαφοροποιεί από το τηλέφωνο που απαιτεί «σύγχρονη» επικοινωνία.
Επιπρόσθετα, μαζί με την αποστολή μηνυμάτων είναι δυνατόν να «συνδεθούν» εξωτερικά ντοκουμέντα, δηλαδή αρχεία κειμένων, ήχων ή εικόνων, και να αποσταλούν σε έναν/μία ή πολλούς/πολλές ταυτόχρονα παραλήπτες/τριες. Όλα αυτά έχουν μετατρέψει σήμερα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο πιο σίγουρο, γρήγορο και οικονομικό μέσο για την ανταλλαγή πληροφοριών ή υλικού. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί πολύ πιο γρήγορο και οικονομικό μέσο σε σχέση με το κλασικό ταχυδρομείο (για όλα τα ‘υλικά’ που μπορούμε να τα έχουμε ή να τα μετατρέψουμε σε ηλεκτρονική μορφή). Συγκρινόμενο με το FAX είναι πολύ πιο πρακτικό από αυτό και εξίσου έγκυρο (σε πολλές υπηρεσίες ή οργανισμούς τα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θεωρούνται αποδεκτά).
Τα λογισμικά, που έχουν αναπτυχθεί για να εξυπηρετήσουν τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι εξαιρετικά εύκολα και απαιτούν ελάχιστο χρόνο για την εκμάθηση της χρήσης τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σήμερα από ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με τους υπολογιστές. Τα περισσότερα από τα προγράμματα αυτά παρέχουν τεχνικές διευκολύνσεις για την επεξεργασία των μηνυμάτων, όπως η ταξινόμησή τους (ως προς το χρόνο, τον/την αποστολέα, το θέμα, κ.ά.), η εκτύπωση κάθε μηνύματος με τα στοιχεία παραλήπτη, αποστολέα, ημερομηνία, κ.ά., η δημιουργία λίστας διευθύνσεων, κ.λπ.
Παράλληλα, ξεπεράστηκαν πλέον τα τεχνικά προβλήματα αποστολής και παραλαβής μηνυμάτων στην ελληνική γλώσσα, κάτι που πριν από ένα-δύο χρόνια δημιουργούσε ακόμα δυσκολίες στη γραπτή έκφραση.
Στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των εταιρειών, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας στη θέση των παραδοσιακών τηλεφωνικών επικοινωνιών, που απαιτούν πολύ μεγαλύτερο κόστος και χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: